Ірвін Ялом

Ірвін Ялом

Мені особливо подобається підхід у психотерапії Ірвіна Ялома. Я дотримуюсь його поглядів на процес психотерапії. Вважаю, що психотерапія індивідуальна та унікальна у кожному конкретному випадку для кожного клієнта. Дуже важливе значення має процесуальний підхід у взаємодії психотерапевта та клієнта. Особливе місце у моїй роботі займають поняття «присутність тут і зараз», «діалог клієнта і терапевта», «сенс вибору клієнта» та інші.

Ірвін Девід Ялом - американський психіатр та психотерапевт, доктор медицини, професор психіатрії Стенфордського університету; відомий як автор науково-популярної та художньої літератури.

Ірвін Ялом є противником формального підходу до психотерапії. Особливо різко виступав проти «короткострокової діагноз-орієнтованої терапії». «Короткострокова діагноз-орієнтована терапія», за Яломом, керується економічними силами, ґрунтується на вузьких, формальних діагнозах, одностороння, керована протоколом, «терапія для всіх», без урахування індивідуальності.

Ялом вважав, перш за все, що для кожного пацієнта має винаходитися нова психотерапія, бо кожен має унікальну історію. Основою цієї «нової» терапії служить терапія, побудована на міжособистісних взаєминах «тут і зараз» пацієнта та психотерапевта, на взаємних одкровеннях.

Не останню роль формування його поглядів і психоаналіз. Як вважають деякі автори, у своїх роботах Ялом пройшов шлях від психоаналізу до екзистенційно-гуманістичного терапевта. Велике місце у його працях («Мамочка і сенс життя», «Брехун на кушетці», «Дар психотерапії») відводиться подолання екзистенційного страху смерті. У творі «Вдивляючись у сонце. Життя без страху смерті» (2008) він підбиває підсумок вивченню цієї проблеми, і пише: «Щойно ми виявляємося здатними протистояти факту своєї власної смертності, ми натхнені перебудувати наші пріоритети, спілкуватися глибше з тими, кого ми любимо, цінуємо гострішу красу життя і збільшуємо свою готовність взяти він ризики, необхідні особистого виконання.»

Кожен твір Ірвіна Ялома – це, безумовно, подія. Талант оповідача яскраво видно навіть у його книгах, присвячених спеціальної тематиці.

Твори Ірвіна Ялома, які варто прочитати:

«Мамочка і сенс життя. Психотерапевтичні історії»

Беручи в руки цю книгу, ти залишаєшся віч-на-віч з автором і стаєш не читачем, а, швидше, слухачем. Ну, і, зрозуміло, учнем, бо цей оповідач учить. І коли він каже: «Слухайте своїх пацієнтів. Дозвольте їм вчити вас», на якусь мить ви міняєтеся місцями: ти стаєш лікарем, а Ялом – твоїм пацієнтом, який навчає свого терапевта. Ти лишень дозволь йому це робити. 

«Лікування від кохання та інші психотерапевтичні новели»

У цій книзі Ірвін Ялом виступає не тільки як теоретик і популяризатор свого підходу (короткий, але ємний опис його професійного кредо займає всього одну главу), скільки як досвідчений практика, що вирішив поділитися з читачами найбільш цікавими історіями своїх пацієнтів. Безсумнівний літературний дар, щирість і мужність автора, охоче розкриває перед читачем не лише секрети "професійної кухні", а й свої особисті прорахунки та слабкості, перетворює на кожну з розказаних у книзі новел у захоплююче читання не тільки для професіоналів, а й для самого широкого читача, адже проблеми, з якими стикаються пацієнти доктора Ялома актуальні абсолютно для всіх: біль втрати, неминучість старіння та смерті, гіркоту відкинутого кохання, страх свободи. 

«Дар психотерапії» 

Ніяких догм, ніякої пихатості - прості і ясні поради, які не тільки допоможуть у роботі, а й позбавлять від невпевненості, так властивої психотерапевтам-початківцям. Але й для пацієнтів (реальних чи потенційних) ця книга має чималий інтерес. Процес терапії представлений у ній простим та прозорим. Якщо у вас є ілюзії щодо магічної природи психологічної роботи, вони розвіються. Якщо у вас є страхи, вони зникнуть. Книга може допомогти вирішити вдатися до психотерапії - або ж зрозуміти, що в багатьох ситуаціях людина здатна впоратися сама.

«Екзистенційна психотерапія»

 Кожного часу потрібна своя психотерапія. Класичне питання - "У чому сенс життя" - зазвичай ставить сучасну людину в безвихідь. А коли пошуки сенсу стають самоціллю, закінчуються вони часом тупиковими життєвими ситуаціями: депресіями, страхами, самотністю, залежностями, нав'язливими думками та діями, спустошеністю та переживанням втрат та кінцівки існування. Допомогти впоратися з подібними циклічними проблемами і покликана екзистенційна психотерапія, цілісний підхід до якої – від теоретичної структури до технічних прийомів – і розглядає у своїй книзі відомий американський психотерапевт із величезним стажем Ірвін Д.Ялом. Головною особливістю екзистенційної психотерапії є її спрямованість на людину як буття-в-світі, тобто на її життя, а чи не на особистість як ізольовану психічну цілісність. Простими і зрозумілими словами автор допомагає по-новому подивитись власне існування у цьому світі, самому визначити свій сенс життя. За версією Ірвіна Ялома, основними питаннями людського буття є: смерть, свобода, ізоляція та безглуздість. В основі проблеми - екзистенційний динамічний конфлікт, що породжується конфронтацією особи з будь-яким із цих життєвих фактів. Наголос робиться не так на сенс життя як такої, і навіть пошук його, але в лікування відсутності сенсу певний період життя. В основі проблеми - екзистенційний динамічний конфлікт, що породжується конфронтацією особи з будь-яким із цих життєвих фактів. Наголос робиться не так на сенс життя як такої, і навіть пошук його, але в лікування відсутності сенсу певний період життя. В основі проблеми - екзистенційний динамічний конфлікт, що породжується конфронтацією особи з будь-яким із цих життєвих фактів. Наголос робиться не так на сенс життя як такої, і навіть пошук його, але в лікування відсутності сенсу певний період життя. 

Багато наших проблем виникають не внаслідок патології особистості, а як результат сутнісних парадоксів існування. З погляду екзистенційної психотерапії, мета консультування та психотерапії полягає не у вирішенні проблем, а в тому, щоб дати людям можливість дійти згоди зі своїм життям, такою, як вона є, у всіх властивих їй протиріччях. 

У статті використовувалася інформація з різних інтернет-джерел.